Tongeren de oudste stad van België

Tongeren, de oudste stad van België, ademt geschiedenis. Van de Romeinse stadswallen die getuige zijn van de Romeinse overheersing tot de gotische basiliek en het bekoorlijke begijnhof, beschermd als UNESCO-werelderfgoed. In Tongeren bekoort het verleden, maar tevens ook het heden. Hedendaags comfort ontdek je in de vele boetiekjes, winkels en het trendy shoppingcenter Julianus. Of op de jaarmarkten, de wekelijkse antiekmarkt ...

In het jaar 10 v.C. stichtten de Romeinen Atuatuca Tungrorum. Deze stad werd het centrum van een gebied dat bijna tweederde van het huidige België omvatte. Aan het begin van de tweede eeuw na Christus omwalden de Romeinen Tongeren met een reusachtige muur van 6 meter hoog, 2 meter dik en 4544 meter lang. De volgende twee eeuwen groeide de stad verder uit tot een bloeiend handelscentrum. Een gevolg van haar strategische ligging op de kruising van de wegen naar Maastricht, Keulen, Bavay, Nijmegen en Doornik.


UNESCO-werelderfgoed Een voorbeeld van zo'n belangrijke mijlpaal is het Tongerse begijnhof dat - samen met de Begijnhofkerk in Sint-Truiden - op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed staat. Het is het oudste begijnhof van de Nederlanden. Dit 'stadje in de stad' overleefde miraculeus de Grote Brand van Tongeren in 1677. De meeste authentieke begijnenhuizen bleven gelukkig bewaard en kregen samen met de oudste straatjes een fraaie restauratie. Dat geldt ook voor de prachtige Sint-Ursulakapel. Dwaal zeker eens door de bochtige straatjes. Ze loodsen je naar de Sint-Catharinakerk, een van de mooiste en meest sfeervolle hoekjes van Tongeren. Bnb Tongeren het Begijnhof is tegenover dit kerkje!


Antiekmarkt In Tongeren vind je ook al meer dan dertig jaar elke zondagmorgen de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Meer dan 350 standhouders en een veertigtal antiekzaken stallen hier vanaf 7 uur 's ochtends hun schatten uit. Van eeuwenoude antiek, design uit vervlogen jaren en vintagespullen tot die speciale objecten die net nog ontbreken in jouw verzameling: hier vind je het allemaal. Hoe vroeger je komt, hoe meer kans je maakt op echte koopjes.